Alle de danske nytårstraditioner

Hvis du skal holde nytårsaften, så skal du kende de mange nytårstraditioner. Det vil nemlig blive forventet af dig at du er klar med alle de ting, som der bare skal være med sådan en dag. Hvis du skal være vært for en god nytårsaften er der nogle traditioner, som skal kende – og nogle der er valgfri. Du skal have styr på hvor mange der kommer nytårsfesten, så du skal først og fremmest invitere til din nytårsfest. Men du kan godt gøre dig tanker om en nytårsmenu.

Nytårsindkøb og nytårsmad

  • Der er mange muligheder efterhånden og rigtig mange køber sig til det hele. Det er op til dig, men her er en liste, som der: Need to have.
  • Champagne – eller en eller anden form for bobler. Det kan være Asti eller Prosecco
  • Kransekage
  • Bordbomber, fyrværkeri og ekstra beskyttelsesbriller
  • Terpentiner og anden form for pynt
  • Så er der selv maden. Her er et par bud på en spændende menu sammensætning, der alle sammen er nice to have:

Forret til nytårsaften

  • Her er et par forslag til hvad du kan lave eller købe dig til:
  • Sushi – det er lige til at hapse og kan stå et stykke tid klar
  • Pølsebord – som er nemt at lave og kan stå klar, men som sætter en dæmper på de næste menuer
  • Rejecocktail – den klassiske enten med mayonaise eller med avocado

Hovedret til nytårsaften

  • Der er virkelig mange muligheder og enkelt af forretterne – som sushi – kan sagtens være hovedretten også.
  • Nytårstorsk med kartofler og sennepssauce – en Nytårsklassiker
  • Tapas – en ny variant der også kan være en del af et forretstema
  • Langtidsstegt oksemørbrad eller oksefilet med ovnkartofler og rødvins- eller bernaisse sovs

Dessert til nytårsaften

  • Isdessert – i alle former og varianter
  • Citronfromage med flødeskum og revet chokolade
  • Ostebord og kiks
  • Du kan også sagtens vente til kaffen og servere Petit four eller kransekage

Nytårstraditioner – en mini guide

Når du har fået styr på hvor man hvor mange gæster der kommer og hvad I skal have at spise kan du begynde at lægge et program. Der er mange muligheder og vores råd at prøve at finde en balance, så I skal nogle af dem, men også har plads til bare at være sammen.

Hat og briller – bordbomber og pynt

Enten skal man have nytårshatte og udklædning med selv eller skal du have det klar. Begge dele er fint, men du skal have det med i din nytårsinvitation. Der er også tradition for at der er truthorn. Det er larmende og er for nogle forstyrrende. Der er bordbomber på mange måder sjovere, men skal der være fest så lad der være fest. Så I skal bare have en masse nytårsløjer.

Dronningens nytårstale – den vigtigste tradition

Det er sjovt at netop til en fest at man skal have noget så gammeldags som flow-tv til en af årets største fester. Det er endda som en opstart. Men Dronningens nytårstale er på mange måder som Matador. Det er folkeeje og det som der i løbet af aftenen bliver talt – om ung som gammel.

Det skal tænde i god tid og lade gæsterne langsomt sive ind foran TV-et. Så er der mulighed for at snakke om hvad hendes majestæt taler om i dette års nytårstale og om hun glemmer noget.

Nytårsforsæt – hvilken retning skal dit liv tage i det nye år

Nytår er en god anledning til at sige farvel til det forgangne år og tænke over hvad der gik godt og hvad der skal ændres. Nogle er meget omkring udseende og slankekur, andre er om karriere og job og mange drømmer om nye måder at være sammen som familie. Det kan være en rejse, mere tid hjemme, mindre mobiltid og mere spil sammen. Nogle vil gerne være en bedre version af sig selv og arbejde med nogle personlige ting. Andre vil gerne opleve noget unikt. T af de helt almindelige nytårsforsætter er at stoppe med at ryge. Det er næsten en dansk tradition at bryde sine nytårsforsætter inden januar er slut.

Yes miss Sophie – 90-års fødselsdagen

Nu du alligevel har dit TV tændt og tunet ind på DR1 – måske for første gang på året – så er 90års fødselsdagen i selskab med Miss Sophie og butleren, who aims to please. Der bliver skålet mere end sundt er – og der er god underholdning med stor forudsigelighed frem til kl. 12.

Den store nedtælling

Direkte fra TV ser i rådhusklokkerne og hører dem, som I tæller ned til det nye år. Så er der Danmarks Radios pigekor, der synger ”Vær velkommen, Herrens år – og velkommen her hid”. Der er tradition for at spørge sidemanden hvem Hr. Hid og hvorfor han er så velkommen.

Hop ind i det nye år

Som vært skal du have stole, store bøger eller noget helt andet at hoppe ned fra. For der er tradition for at hoppe eller springe ind i det nye år. Det kan godt virke lidt mærkeligt, men for de fleste er det ret naturligt fordi vi har været vant til det. Det handler om at det er en overgang til noget nyt og det er rart at have noget at være fælles om.

Bobler og kransekage

De fleste vil helt sikkert have champagne eller noget andet med bobler i. På det seneste er der kommet mange varianter med Cava, Prosecco eller Asti. Det er en fejring over at året trods alt er gået godt og et nyt kapitel kan begynde. Godt begyndt er halvt fuldendt er der nogen der siger. Med Champagne og kransekage er der lagt op til god selvforkælelse og hvis dit nytårsforsæt er en slankekur eller mindre alkohol så kan du bryde dit forsæt med det samme – og drikke dig i hegnet.

Fyrværkeri og flotte farver

Nytårsaften er som regel en kold fornøjelse, men året skal fejres med fest og farver og knaldes af. Selvom der er meget snak om miljø med Greta Thunberg i spidsen, men d. 31.12 bliver der ikke sparet på krudtet og det er blevet større og større år for år. Især de nye fyrværkeribatterier er meget populære og ikke mindst flotte. Her er det vigtigt at HUSKE SIKKERHEDSBRILLER. Selvom det her er en festside, så er der hvert år nogle øjenskader. Det er noget man bærer rundt med resten af livet og derfor er det bare vigtigt at passe på sig selv – og andre.

Seneste indslag